Dolores - The Dance Band

(placeholder)

Tanssiorkesteri

Dolores

Historia

Vesa (kosketinsoittimet) aloitti soittouransa 80-luvulla Pattijoella nuorisotalo Kuuselassa. Jammailu sessioita vedettiin talon esiintymiskorokkeella muun nuorison pelailessa pingistä salissa. Ensimmäisissä kokoonpanoissa soiteltiin mm. Elviksen tuotantoa. Sitten bändille kehitettiin mahtipontinen nimikin, Madison Square Garden. MSG:n ohjelma oli jo sitten kokonaisuudessaan omaa tuotantoa ja tyyli oli pääosin melodinen progressiivinen rock. Joitakin keikkoja heitettiin Pattijoella ja naapurikunnissa.


Noilla MSG:n keikkatuloilla ei kuitenkaan velaksi hankittuja PA laitteita saatu maksettua joten oli keksittävä jotain muuta. Osittain huumorimielellä pojat ja Vesan serkkutyttö solistina, Ylitalon Pilvi, aloittivat pikkujouluohjelman treenaamisen loppu kesästä 1987. Oli siinä vartiointiliikkeen miehillä ihmettelemistä kun Kuuselassa kaikuivat tonttulaulut heinäkuisena yönä. Tanssiyhtyeen nimi Yölintu keksittiin paikallisen tanssiravintolan pihassa mennessämme sopimaan ensimmäistä pikkujoulukeikkaa. Mainittakoon, että tämä paremmin tunnettu Yölintu on perustettu vasta vuonna 1992.


Viikonloput yhtye keikkaili opiskelujensa lomansa aina vuoteen -90, jolloin Vesa muutti Lahteen valmistuttuaan tietokoneteknikoksi. Parin vuoden jälkeen Vesa palasi kotiseuduilleen ja myös yhtye kaivettiin naftaliinista. Pilvin jäädessä äitiyslomalle solistiksi vaihtui Anne Kallio.  Kävi kuitenkin niin, että Sallasta tuli tansseihin poromies ja vei solistimme mukanaan. Niinpä Jaana Juutinen jatkoi yhtyeen solistina. Yhtyeen soittajiakin vaihtui ajoittain Vesan ja rumpali Jari Uittoluodon muodostaessa yhtyeen selkärangan vuosien ajan. Yhtyeessä basistin virkaa ovat hoitaneet Harri Nuorala, Jari Sipilä, Jari Kangaskorte ja Auvo Tuomaala. Kangaskortteen jälkeen basisti vaihtui harmonikkaan Esa Mathlinin näppäilessä.


Yhtye tarvitsi myös uuden nimen, koska yölintukanta oli jo kasvanut sangen suureksi. Varsinkin Lapissa tuntui olevan lintuja aivan liikaa ja osa kannasta niin huonolaatuisia, että markkinointi oli jo vaikeaa. Uuden uniikin nimen keksiminen onkin yllättävän vaikeaa. Lukuisten ehdotusten jälkeen yhtye jatkoi nimellä Dolores.

Jaanan jälkeen solisteina toimi: Maria Nygård, Mari Syrjäpalo, Irene Kallio, Sari Leppiniemi, Leila 'Linda' Aho. Kun Reija Kortet valitsi Dolores yhtyeen säestäjäkseen, myös keikkamatkat laajenivat myös Etelä-Suomen suuremmille lavoille. Rumpujen taakse asettui Juha Vuorma. Reijan singlet olivat kuultavissa myös radiokanavilta. Niinhän siinä sitten kävi, että myös Reija napattiin Yläneen keikalta Rymättylään emännäksi. Solistiksi vaihtui Virpi Piippo, joka on tullut tutuksi tangomarkkinoilta ja hänen jälkeensä tangoprinsessa Terhi Lehtoniemi. Näihin aikoihin orkesterin kokoonpanoon kuuluivat Vesan lisäksi Marko Pekkarinen (kitara, basso ja laulu) sekä Antti Ylikitti (rummut, laulu).


Yhtyeen rumpalina on vierailleet lisäksi mm: Keijo Viinämäki, Matti Manninen, Veijo Buska, Mauri Myllylä, Kari Hautasaari, Jonne Ketola, Tomi Kämäräinen ja Markus Juntunen.


ICT-ala muuttui vähitellen YT-alaksi ja myös Vesan pitkäaikainen työsopimus loppui 2009 Oululaisen teknologiayrityksen kanssa. Vesa päättikin kokeilla josko pitkäaikaisesta harrastuksesta olisi myös ammatiksi. Niinpä Dolores yhtye aloitti ammattitriona keikkailun laivoilla ja Lapin hiihtokeskuksissa. Triokeikkojen lisäksi yhtye on hoitanut lukuisten solistien säestyksiä. Ala on rankka ja leivänmurut ympäri Suomea. Kilpailu on kovaa ja jopa muusikkojen TES:sin mukaisen minimipalkan saaminenkaan ei ole itsestäänselvyys. Keikkapaikat ovat vähentyneet vuosien varrella.


Dolores keikkailee tällä hetkellä triona ja kvartettina. Peruskokoonpanoa täydennetään joko basistilla tai hanuristilla tilajaan tarpeiden mukaan. Yhtye tekee myös säestyskeikkoja. Vakituisempia säestettäviä ovat olleet mm. Eija Koriseva, Kari Isola, Birgit Ohra-aho ja Teemu Lehtola.